T+ T-
Căldura din abur şi apă fierbinte
produsă în cazane eficiente şi ecologice
Legislaţie europeană implementată
în domeniile de bază şi conexe
reglementări pentru deconectare

COLTERM aduce la cunoștiința clienților săi urmatoarele:
Începând cu data de 1 mai 2018 formularele pentru deconectarea unui apartament şi...

Citește mai departe...

Sistemul care vă oferă mai mult confort şi independenţă energetică

Ne-am preocupat şi ne preocupăm în permanenţă de identificarea de soluţii pentru a îmbunătăţi confortul termic al timişorenilor. În acest sens, am lansat la începutul acestui an un proiect ambiţios, menit să confere clienţilor noştri o mai mare independenţă şi eficienţă energetică, siguranţă şi costuri mai mici.

Este vorba despre crearea unui sistem individual, pe orizontală, de distribuţie a energiei termice, în toate condominiile racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Timişoara.

Această soluţie s-a prefigurat în ultima perioadă ca o necesitate pentru un mai bun confort termic al cetăţeanului. Acest sistem are în vedere realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a fiecărui apartament. Aceasta presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur-retur), coloane amplasate pe casa scării de la parter până la ultimul consumator (ultimul nivel al condominiului).

Concret, se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament, branşamentele urmând să fie prevăzute cu robinete de izolare şi buclă de măsură a consumului de energie termică pentru încălzire (contor de energie termică). De la aceste racorduri se pleacă pentru efectuarea instalaţiei interioare pe orizontală de încălzire a apartamentului (conducte de legătură, fitinguri şi robinete termostatate montate pe fiecare calorifer în parte). Folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivel de condominiu, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat cât şi posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor termostatate montate pe calorifere sau prin cele de închidere montate la exteriorul apartamentelor).

Avantajele acestui nou sistem sunt următoarele:

  1. pierderile de agent termic în subsolul blocurilor vor fi complet eliminate;
  2. pentru schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală se pot aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp şi mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare şi care oferă rapiditate la montaj şi uşurinţă în asamblare (exemplu : ţevi şi fitinguri din polipropilenă);
  3. costurile de întreţinere a plasei de distribuţie de la subsol vor fi eliminate;
  4. subsolurilor vor putea primi o altă întrebuinţare;
  5. ţeava rezultată din dezafectarea instalaţiei comune de încălzire poate fi valorificată de locatari;
  6. creşterea galopantă a preţului gazului metan, iminenţa introducerii plăţii unei taxe de mediu şi costurile ridicate ale centralelor individuale care funcţionează pe baza acestui tip de conbustibil poate fi considerată un argument pentru alegerea/revenirea la sistemul centralizat de termoficare, în condiţiile noului serviciu de contorizare pe orizontală pe care dorim să-l implementăm;
  7. fiecare consumator va fi independent faţă de vecinii din condominiu;.
  8. poluarea mediului ambiant va fi complet redusă, iar copiii noştri vor creşte şi se vor dezvolta într-un mediu mai curat şi mai sigur.